De Hilt is in 1978 opgericht met alleen een sportzaal, een theaterzaal, een foyer, een vergaderzaal en een peuteropvang. In 1982 werd De Hilt uitgebreid met een sporthal en vergaderzalen.

Begin jaren 90 werd aan de linker voorzijde van De Hilt een nieuwe ruimte aangebouwd met duurzaam hout. Deze ruimte diende als kantoor voor het management en de administratie. In deze jaren werd er tevens ruimte aangebouwd aan de achterzijde en rechterzijde van het complex als bergruimte voor de gebruikers van De Hilt en De Hilt zelf. Eind jaren 90 was er dusdanig veel vraag naar ruimte dat werd besloten om van het kantoor vergaderruimte te maken en een nieuw kantoor te plaatsen in de patiotuin midden in het complex.

In 2007 werd de foyer vergroot om de grote diversiteit aan clientèle van De Hilt een gezellige plaats te kunnen bieden. Hiervoor werd een uitbouw aan de voorzijde gerealiseerd en werd de Tuinzaal (het vroegere kantoor) verplaats naar de rechterzijde van de entree.

De Hilt van nu laat een groot complex zien waar sport en ontmoeting samenkomen.

De naam “De Hilt” vindt zijn herkomst in het vroegere boerenleven. De “hilt” was vroeger een ruimte bij een boerderij boven de koeien. De “hilt” fungeerde als een opslagplaats voor gereedschap.